Dikkat Eksikliği

Dikkat Eksikliği

Dikkat eksikliği günümüzde giderek artan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle çocukluk döneminde daha çok kendini gösteren bu sorun, şu belirtilerle kendini gösterir:

  • Acelecidirler.
  • Dağınıktırlar, eşyalarını bir yerlerde unuturlar.
  • Zamanı iyi kullanamazlar.
  • Sınavlarda bildikleri soruları kaçırabilirler.

Bu tür çocuklar öğrenim hayatını zorlanarak devam ettirirler. Potansiyellerini verimli kullanmakta zorlanırlar ve geri kalabilirler.

Eğer çocukta fizyolojik bir sorun yoksa bu sorunun kaynağı çocuğun iç dünyasındaki(bilinçaltındaki) iç çatışmalardan kaynaklanabilir.

Bugüne kadar birlikte çalıştığımız dikkat eksikliği olan çocuklarda, iç çatışmaları çözme yöntemlerini kullanarak çok hızlı, verimli ve kalıcı sonuçlar aldım.

Çalışmalarım sırasında en çok karşılaştığım iç çatışmalar şunlardı:
“Ben çok başarılı olmalıyım-ben başaramam” çatışması
Aşağıdaki şekilde mavi boyalı alanda “başarmalıyım-başaramam” iç çatışması herkeste olabilir. İç çatışma aralığı küçük olduğu için dikkat eksikliği doğurmaz.

Aşağıdaki şekilde kırmızı alanda görüldüğü gibi “başarmalıyım!” baskısı/hırsı yüksekse buna karşılık “başaramam” inancı(kendisine olan inancı) fazlaysa bu durum güçlü bir iç çatışma oluşturur. Bunun sonucu iç gerginlik ve daha ilerisi de dikkat eksikliği oluşur.

Böylesi bir durumda biz, NLP(Neuro Linguistic Programming) metotlarını kullanarak kişiye özgüven kazandırırız. Bu çalışmalarımızın sonucunda bireyde başarabileceği inancını, köklü bir şekilde tamamlamış oluruz. Kişinin iç dünyasını aşırı gerginleştiren “hırsı” tatlı bir “motivasyona” dönüştürürüz. Bu dengelemeyi bireyin hem bilinç düzeyinde hem de iç dünyasında yaptığımız için kalıcı bir gelişim de sağlamış oluruz.

Bir diğer iç çatışma ise şöyledir:

“Çok başarılı olmalıyım-çalışmadan kendiliğinden oluversin.” çatışması

Eğer çocuğunuz çok istikrarsız bir şekilde ders çalışmaya oturuyorsa, fazla nazlı, kaprisliyse, ders çalışırken öğrenmek için değil de öylesine çalışıyorsa ve derse kendini veremiyorsa, aynı zamanda da büyük hedeflerden bahsediyorsa böyle bir çatışmayı yaşıyor olabilir.

Aşağıdaki mavi boyalı şekilde “başarmalıyım-çalışmadan olsun” aralığı herkeste olabilir. Ama kırmızı boyalı şekilde olduğu gibi çatışma alanı fazlaysa; yani çatışma güçlüyse bu durum dikkat dağınıklığına sebep olur.

Bu sorunlardan çoğu, kişiye özel NLP yöntemleriyle kolay ve kalıcı bir biçimde çözülürken, çalışma ve sorumluluk alma becerisi ve tatlı bir motivasyon kazandırılmış olur.

Çok karşılaştığım dikkat eksikliği nedenlerinden bazıları şunlar:

  • Çocuğun dersleri gözünde büyütmesi,
  • Yaşına göre daha çocuksu olması,
  • Gereğinden fazla duygusal olması,
  • Fazla gergin olması,
  • Yaşına göre fazla olgun olması,
  • Kendisiyle yeteri kadar barışık olmaması

NLP yöntemleriyle çocuğun iç dünyasındaki bu sorunlar çözülürken dikkat eksikliğini de çözmüş oluruz.
Dikkat eksikliği konusunda anne-babaların en çok sorduğu soru, “Biz uğraştık çözemedik, bu sorun gerçekten çözülebilir mi?” sorusu olmaktadır. Eğer buraya kadar bahsettiğim iç çatışmaları ve içsel sorunları çözmekten sadece “dikkat toplama yöntemleri” üzerine yoğunlaşırsanız bu sorunu çözülmez sanırsınız ve çok zorlanırsınız. Uzun zamanınızı alır hatta çözdüğünüzü sandığınız bu sorun tekrar daha güçlü biçimde ortaya çıkar.

Bir doktor arkadaşımın yönlendirdiği, bu konuda özel eğitim alması gittiği doktor tarafından önerilen bir çocuğun, yukarıda bahsettiğim yöntemleri uygulayarak sorunlarını kalıcı biçimde çözdüm.

Buraya kadar bahsettiğim bu sorun daha çok eğitim çağında olan çocuklarda görüldüğü için, ben de bu yazımı öğrencileri merkez alarak yazdım. Aslında yetişkinlerde de benzer sebeplerle dikkat eksikliği görülür. Yetişkinlere de aynı yöntemleri uygulayarak, onların yılların birikimi olan ve hayat kalitelerini düşüren bu sorunları çözülebilmektedir.

Buradan anne ve babalara tavsiyem şudur ki çocuğunuzda dikkat eksikliği olduğunu düşünüyorsanız hemen bir uzmana danışmalısınız. Çünkü başarılı olması için baskı yapmanız veya onu eleştirmeniz aslında çocuğunuza iyilik yapmak yerine onu daha büyük iç çatışmaların ortasına götürecektir.

Konuşma Başlatın
Merhaba
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
Powered by